Schouder

Schouderklachten komen veel voor. De schouder is dan ook een complex gewricht dat we iedere dag bij heel veel bewegingen gebruiken. Denk maar eens aan tanden poetsen, tennissen, achter de computer typen of een jas aantrekken. Een verkeerde zithouding, overbelasting of een harde val: er zijn veel uiteenlopende oorzaken waardoor u last van uw schouder kunt krijgen. Belangrijk is dat u ondanks de pijn toch probeert voorzichtig de schouder te blijven bewegen, maar deze uiteraard niet overbelast.

De duur van schouderpijn en het herstel ervan is afhankelijk van het type klacht. Allereerst is het goed om na te gaan wat voor type schouderpijn u voelt:

  • Pijn die plotseling of geleidelijk ontstaat
  • Constante pijn in je schouder (pijn die altijd aanwezig is)
  • Motorische schouderklachten (pijn bij beweging)
  • Pijn die uitstraalt naar de schouder (maar op een andere plek in het lichaam is ontstaan)

De meeste schouderklachten zijn goed te behandelen met fysiotherapie. Bij SMC Sparta Rotterdam hebben we bovendien een speciaal schouderteam en zijn we aangesloten bij het schoudernetwerk Rotterdam. Onze fysiotherapeuten volgen continue scholing op het gebied van schouderrevalidatie. Ook wisselen we kennis uit met elkaar, met orthopeden en (sport)artsen.

Heeft u schouderklachten?
mailMail onze expert voor een afspraak
telBel: 010 8909256

MEEST VOORKOMENDE SCHOUDERKLACHTEN:

Er zijn veel oorzaken voor pijn in de schouder. Dit zijn de vijf meest voorkomende schouderklachten die onze fysiotherapeuten in Rotterdam behandelen

Spierpijn bij schouderklachten

Spierpijn bij schouderklachten

Spierpijn betekent dat er kleine beschadigingen in de schouderspieren zijn ontstaan, meestal door overbelasting van het schoudergewricht of door het intensief bewegen ervan. In de meeste gevallen is spierpijn het gevolg van intensief sporten en trekt normaal gesproken na dagen van rust langzaam weg.

Ontsteking

Ontsteking door overbelasting

Peesontstekingen in het schoudergewricht ontstaan door overbelasting en verkeerde bewegingen, vooral als gevolg van overmatig sporten en zwaar lichamelijke werk. Wat u dan voelt is een zeurende pijn in de schouder. Soms kan de schouder ook opgezwollen zijn of stijgt de temperatuur rondom de schouder.

Inklemming bij schouderklachten

Inklemming bij schouderklachten

Inklemming in de schouder wordt veroorzaakt door een inklemming van weefsel wanneer u uw arm omhoog beweegt. Dit kunnen spierpezen of slijmbeurzen zijn die tussen de schouderkop en het schouder dak (de botten bovenop de schouder) liggen. Bij het heffen van uw arm of het iets naar binnen draaien ervan is er dan onvoldoende ruimte tussen de schouderkop en het schouder dak en dit zorgt voor de pijn.

Instabiliteit

Instabiliteit / Schouder uit de kom

Bij schouderinstabiliteit is er een te grote beweeglijkheid van de schouder en schiet deze daarom regelmatig uit de kom. Meestal is dit veroorzaakt door een ongeluk. Het gewrichtskapsel en de banden kunnen bijvoorbeeld bij een val scheuren en te lang worden. Ze zijn dan te los geworden en bieden niet genoeg stevigheid meer. Door deze klachten bestaat de angst dat de schouder opnieuw uit de kom gaat, vooral bij armbewegingen boven het hoofd.

Schouderartrose

Schouderartrose

Schouderartrose, ook wel schouderslijtage genoemd, betekent slijtage van het kraakbeen. Mensen met schouderartrose voelen pijn en stijfheid van het schoudergewricht, met name in de ochtend als de schouder na een nacht rust weer bewogen wordt. Ook horen ze bij het bewegen van de schouder vaak een krakend geluid en hebben ze moeite met het bewegen van de schouder. Onder begeleiding van onze fysiotherapeuten kan er een oefenprogramma voor uw schouder opgesteld worden om de gevolgen van artrose tegen te gaan

Operatie

Operatie

In sommige gevallen zijn de schouderklachten te ernstig en slaan onze fysiotherapie en oefenprogramma’s niet aan. In dat geval kan in overleg met onze fysio’s een schouderoperatie overwogen worden. Tijdens een schouderoperatie kan ontstoken weefsel uit de schouder verwijderd worden of wordt een peesscheur gehecht. In het geval van ernstige artrose wordt uw schoudergewricht vervangen voor een kunstgewricht. Het doel van de operatie is om de pijn weg te nemen en de coördinatie en stabiliteit van uw schouders te vergroten.

Advies

Advies

Onze fysiotherapeuten bij SMC Sparta Rotterdam geven u advies over de beste oplossing in uw situatie.