Enkelklachten komen door het sporten enorm vaak voor. De enkel is het gewricht dat het onderbeen met de voet verbindt. Een bewegelijk deel van het lichaam en daarmee ook extra gevoelig voor sportblessures, vooral bij voetbal, hockey en contactsporten. Ook komen de klachten sneller voor bij indoor sporten. Door de diverse enkelbanden aan zowel de binnen- als buitenkant van de voet, wordt er gezorgd voor stabiliteit die nodig is voor lopen en springen. Bij het verzwikken van uw enkel kan acute pijn ontstaan, terwijl bij overbelasting de pijn geleidelijk opkomt.
Het enkelgewricht bestaat uit twee gewrichten:
- Het bovenste spronggewricht: een scharniergewricht dat verantwoordelijk is voor de op- en neer bewegingen van de voet.
- Het onderste spronggewricht: zorgt voor de kanteling van de voet, dit gebeurt bij het naar binnen of buiten kantelen van je voetzool
De meeste enkelklachten zijn goed te behandelen met fysiotherapie. Bij Sport Medisch Centrum Amsterdam hebben we bovendien een speciale enkel specialisatie groep en wisselen we kennis uit met elkaar, met orthopeden en sportartsen.
DE MEEST VOORKOMENDE ENKELKLACHTEN:
VERSTUIKT (DISTORSIE)
De nummer één op het gebied van enkelpijn. Bij een verstuikte enkel is er sprake van een overrekking van het gewrichtskapsel en (buitenste) banden van de enkel. Het ontstaat in de meeste gevallen door het naar binnen zwikken van de voet waarbij er grote spanning op de buitenste enkelbanden komt te staan. Denk bijvoorbeeld aan het hardlopen of springen waarbij uw voet op de zijkant landt. Het gevolg is vaak een pijnlijke en opgezwollen enkel die u nog wel voorzichtig kunt bewegen. Met de nodige rust en oefeningen van de fysiotherapeut zal de pijn geleidelijk wegtrekken.
ARTROSE EN ENKELKLACHTEN
Artrose houdt kortgezegd slijtage in. In tegenstelling tot artrose van het knie- of van het heupgewricht ontstaat artrose van de enkel vrijwel nooit vanzelf. In het geval van de enkel ontstaat de slijtage door een trauma waarbij een botbreuk is opgetreden. De pijn is voelbaar rond de hele enkel, maar de voorkant is vaak het pijnlijkst en bewegen ervan gaat moeilijk.
OVERBELAST
Heeft u last van een overbelaste enkel, dan voelt u waarschijnlijk pijn en stijfheid rond de enkel tijdens het bewegen ervan. Dit is bijvoorbeeld goed voelbaar een dag na het sporten. Belangrijk is het om onze fysiotherapeuten te benaderen en niet te lang met deze klachten door te blijven lopen. Overbelasting kan namelijk leiden tot blijvende schade van het gewricht kraakbeen. Met de juiste oefeningen verdwijnen de meeste klachten binnen drie weken.
HIELSPOOR EN ENKELKLACHTEN
Onder uw voet loopt een brede pees, de voetzoolpees, die de voorvoet met de hiel verbindt. De plek waar deze pees aan het hielbeen vastzit, kan bij overbelasting pijn gaan doen. Dit heet: hielspoorklachten. Bij hielspoor voelt u een felle en scherpe pijn onder uw voet als u erop staat of loopt. Zodra u geen druk op de hiel uitoefent, is er ook geen pijn.
Hielspoorpijn is de meest voorkomende pijnklacht aan de hiel en ontstaat vaak in de ochtend, na langdurig zitten of aan het begin van een training bijvoorbeeld tijdens de warming-up. Hielspoor komt voornamelijk voor bij mensen boven de veertig jaar en sporters die veel hardlopen of springen zoals bij tennis of volleybal.
GEBROKEN
Een gebroken enkel of enkelfractuur is meestal altijd het gevolg van een ongeval of een val. U kunt hierbij uw enkel op verschillende plaatsen breken. Het meest voorkomend is de breuk aan de buitenkant (van het kuitbeen). Bij een breuk heeft u onmiddellijke pijn heeft, kunnen er bloeduitstortingen zijn en zwelt de enkel flink op. Om precies te kunnen zien op welke plaatsen het bot gebroken is, wordt er eerst een röntgenfoto gemaakt. De behandeling die daarop volgt is afhankelijk van de plaats en stand van de breuk. Meestal kan een gebroken enkel behandeld worden met gips en zit de enkel tussen de vier en zes weken in het gips. Breuken die verplaatst zijn of letsel aan de syndemose (verbinding tussen scheenbeen en kuitbeen) worden operatief behandeld. De breuk wordt door middel van een plaatje en schroeven vastgezet.
ADVIES
Onze fysiotherapeuten bij SMC Sparta Rotterdam zullen u advies geven over wat de beste oplossing is in uw situatie.