Kuit klachten

De kuit is het gespierde achterdeel van het been dat zich bevindt tussen de knie en de enkel. De spieren in de kuit bestaan uit de oppervlakkige spiergroep en de diepere spiergroep die beiden vastzitten aan de achillespees. Kuitklachten is een veel voorkomende sportblessure.

Klachten aan de kuitspieren variëren van een lichte voorbijgaande stijfheid tot een forse spierscheuring waarbij pijn in de kuit vak wordt ervaren als zeurende of stekende pijn in combinatie met andere klachten zoals roodheid en zwelling. Vooral bij hardlopers komen kuitklachten regelmatig voor.

Met een goede warming-up en rekoefeningen kunt u kuitklachten proberen te voorkomen. Een ontspannen massage of een warm bad helpen bij spierpijn voor een goede doorbloeding. Het is verstandig om uw spieren ook bij pijn warm te houden, fietsen kan bijvoorbeeld helpen om, op een actieve manier, de klachten te verhelpen of het verergeren te voorkomen.

Hoewel pijn in de kuit vervelend is, is het in de meeste gevallen geen ernstige aandoening en kunnen we bij SMC Sparta Rotterdam  aan de hand van het type klacht u helpen met de juiste behandeling.

Heeft u last van uw kuit?
mailMail onze expert voor een afspraak
telBel: 010 8909256

MEEST VOORKOMENDE KUITKLACHTEN:

Zweepslag

Zweepslag

Een van de meest voorkomende klachten is de zweepslag in de kuit. Eigenlijk betekent dit letterlijk een spierscheur. Een typische sportblessure die veel voorkomt op het moment dat u uw kuitspieren plotseling krachtig aanspant. Denk maar eens aan een sprintje trekken bij het hardlopen of het rennen op de tennisbaan om een dropshot te halen. Bij een zweepslag is het rekken van de spier vaak erg pijnlijk, u heeft het gevoel dat u een schop of klap tegen de kuit heeft gekregen (een zweepslag). Als directe behandeling kunt u zelf, voordat u naar de fysiotherapeut gaat, alvast ijs tegen de pijnlijke plek aanhouden en rust nemen. Binnen enkele dagen kan de fysiotherapeut de ernst van de spierscheuring en de snelheid van het herstel beoordelen. 

Kramp

Kramp

Vooral als u intensief gesport heeft kan er daarna, of ’s nachts, wel eens kramp in de kuit ontstaan. Spierkramp in uw benen, kuiten of tenen wordt veroorzaakt doordat alle spiervezels van een bepaalde spier of spiergroep allemaal tegelijkertijd samentrekken, wat eigenlijk niet de bedoeling is. Normaal gesproken bewegen de vezels in een spier nooit allemaal gelijktijdig, maar wisselen ze elkaar af.  De spieren krimpen bij de samentrekking ineen, waardoor er kramppijn ontstaat.

Vaak kunt u de kramp verhelpen door uw been enkele minuten te strekken. Bij een gebogen knie wordt voorzichtig de voet omhoog getrokken, waarbij met de andere hand de kuit wordt losgeschud. Meestal moet u dit een paar keer herhalen, omdat de spier, bij het weer actief aanspannen van de kuitspier, soms opnieuw in de kramp schiet. Ook helpt voldoende water drinken tegen verkrampingen in het lichaam.

Stijfheid

Stijfheid

Vooral hardlopers ervaren regelmatig een stijf gevoel in de kuit. De oorzaak verschilt uiteraard per persoon, maar het zou bijvoorbeeld veroorzaakt kunnen worden door een andere hardloopondergrond of een verandering van schoenen. Bent u een lange afstandsloper, maar heeft u net een intense heuvel- of intervaltraining achter de rug? Dan kan het heel goed zijn dat uw kuiten wat stijf aanvoelen, omdat ze deze plotselinge druk niet gewend zijn.

Rekken en Strekken

Rekken en Strekken

De kans op blessures aan de kuit wordt een stuk kleiner als u goede rek- en strekoefeningen doet voor het sporten. Een oefening die u bijvoorbeeld kunt doen is:

  1. Houd uw hiel op de ondergrond bij het rekken en zorg dat de knie in gestrekte stand naar voren wordt bewogen, zodat er hoog in de kuit spanning ontstaat. Als u dit per dag een aantal keer ongeveer vijftien seconden vasthoudt neemt de spierlengte van de grote kuitspier (gastrocnemius) toe.
  2. Ook de diepe kuitspier (soleus, scholspier) dient goed gerekt te worden. Dit kunt u doen door het naar voren buigen van de gebogen knie, waarbij de hiel op de ondergrond wordt gehouden. U voelt nu een trekkend gevoel in de kuit en lager in het onderbeen.
Advies

Advies

Onze fysiotherapeuten geven u advies wat de beste oplossing is in uw situatie.