Het onderbeen bestaat uit twee beenderen, het scheenbeen (tibia) aan de binnen-voorzijde en het kuitbeen (fibula) aan de zij-achterkant. De twee beenderen worden verbonden door een sterke bindweefselplaat. De scheenbeenblessure staat ook wel bekend als of Tibiaal Stress Syndroom (T.S.S.) en zorgt naast pijnlijke schenen vaak ook voor gespannen en stijve kuiten.
Scheenbeenblessures komen vaak voor bij hardlopers en worden meestal veroorzaakt dooroverbelasting, het dragen van slecht schoeisel, onvoldoende warming up of sporten op een harde ondergrond. Na het sporten ontstaat scherpe pijn aan de voorkant van de onderbenen die vooral wordt gevoeld wanneer u de voet neerzet en afstoot. Soms ook wanneer u hurkt en wanneer de tenen of de voeten naar beneden gedrukt worden. Het is belangrijk om te stoppen met het belasten van het scheenbeen om de blessure niet te verergeren.
OORZAKEN VAN SCHEENBEEN KLACHTEN
Meestal is het een combinatie van factoren die uiteindelijk pijn aan het scheenbeen veroorzaakt.
- In een korte tijd te veel, te vaak en te snel lopen of springen. Dit komt ook vak voor als mensen na een blessure weer te snel starten met intensief sporten.
- Eenzijdige trainingsvormen.Met name heuveltraining en sprongkracht training zijn berucht.
- Lopen op een harde ondergrond(asfalt, beton) in combinatie met slecht schokabsorberend en ondersteunend schoeisel. Beter is het om op gras of bosondergrond te lopen.
- Aanwezigheid van afwijkingen, zoals een beenlengteverschil, (geringe) standafwijkingen van de voeten (knik-platvoeten, holvoeten) of een tekort aan spierkracht van de voet- en kuitspieren.
WARMING-UP & COOLING-DOWN
Om blessures te voorkomen, is het belangrijk om een goede warming-up toe te passen voor het sporten. Loop bijvoorbeeld tien minuten rustig in en doe daarna rek- en strekoefeningen. Ook de opbouw van een training is belangrijk. Verhoog de intensiteit en de omvang van uw trainingen niet te snel. En vergeet ook na de training de cooling-down niet. Deze kan bestaan uit wat rek- en strekoefeningen, rustig uitlopen en losmakende, ontspannende oefeningen.
GEBROKEN SCHEENBEEN
Een gebroken onderbeen kan voorkomen bij contactsporten zoals voetbal of vechtsporten. Vaak is de oorzaak een flinke trap tegen het been. Maar ook een verkeersongeluk of ongeval kan leiden tot een gebroken scheenbeen. De pijn bij een breuk is hevig waarbij de huid er om heen opzwelt en verkleurt. Via een röntgenfoto kan er uitsluitsel geboden worden over de breuk.
OPERATIE
Een operatie is niet altijd noodzakelijk. Bij een zogeheten conservatieve breuk is loopgips voldoende om het bot weer netjes aan elkaar te laten groeien. Is er sprake van een breuk waarbij het bot rechtgezet moet worden, dan spreken we van een invasieve breuk. In dit geval is een operatie wel nodig. Het been wordt dan volledig in het gips gezet.
Het herstel van een gebroken onderbeen duurt vrij lang. Onze fysiotherapeuten kunnen na onderzoek vast stellen hoe lang het duurt tot u het onderbeen weer volledig kunt belasten.