Nek

Naast rugklachten zijn nekklachten de meest voorkomende klachten van de wervelkolom. Nekklachten zijn erg hinderlijk omdat we bij veel bewegingen ons hoofd en dus ook de nek gebruiken. De meeste nekklachten ontstaan door een verkeerde houding, bijvoorbeeld als u langere tijd achter een computer zit. Maar ook tijdens het sporten kan er chronische pijn in uw nek ontstaan. Bijvoorbeeld tijdens wielrennen en mountainbiken waarbij het hoofd zich iets naar voren kantelt terwijl de rug gebogen is. Op dat moment worden de nekspieren maximaal aangespannen en stijgt de druk op de nek.

De nek bestaat uit zeven nekwervels. Tussen de wervels zitten tussenwervelschijven. Deze tussenwervelschijven fungeren als de schokdempers van de nek. De spieren van de nek zorgen voor stabiliteit en het soepel bewegen van de nek of het hoofd. Als de stabiliserende spieren niet sterk genoeg zijn, dan kunnen de bewegingen van de nek of hoofd niet goed uitgevoerd kunnen worden. Dit kan leiden tot klachten.

Ondanks dat uw nek pijn doet, is het belangrijk om de nek toch te blijven bewegen om stijfheid te voorkomen. Warmte ter ontspanning van de spieren kan de klachten verlichten. Bij SMC Amsterdam worden samen met u en de fysiotherapeut oefeningen opgesteld die de nekpijn verhelpen of verminderen.

Heeft u nekklachten?
mailMail onze expert voor een afspraak
telBel vrijblijvend: 020 6627244

MEEST VOORKOMENDE OORZAKEN VAN NEKKLACHTEN:

Stijve nek / Acute nek

Stijve nek / Acute nek

De stijve nek is de bekendste nekklacht. U wordt wakker en ineens wil uw nek niet meer naar rechts of links draaien. Bij een stijve nek is de nek geblokkeerd in één richting en staat deze vaak scheef. Dit komt omdat er dan een klein schijfje kraakbeen tussen een facetgewricht klem komt te zitten. Dit is pijnlijk en vaak even schrikken, maar gelukkig is er meestal niets ernstigs aan de hand. Soms gaat het vanzelf over, en anders kan de fysiotherapeut u advies geven over wat u het beste kunt doen.

Cervicogene hoofdpijn en nekklachten

Cervicogene hoofdpijn en nekklachten

Cervicogene hoofdpijn ontstaat vanuit de nek, maar wordt uitgelokt door bewegingen met het hoofd. De hoofdpijn over de achterzijde van het hoofd wordt veroorzaakt door een stijve nek. Vaak zijn de nekspieren dusdanig opgespannen waardoor er klachten ontstaan. Stress, vermoeidheid en lange tijd in dezelfde houding zitten zijn vaak de boosdoeners van Cervicogene hoofdpijn.

Whiplash

Whiplash

Nekklachten kunnen ook heel plotseling ontstaan en het meest bekende voorbeeld hiervan is het optreden van een whiplash na een ongeluk.

Whiplash betekent letterlijk ‘zweepslag’. Uw hoofd beweegt onverwacht naar achteren en naar voren waardoor de banden en spieren in uw nek uitrekken. De klachten zijn vaak pijn in de nek, hoofdpijn, concentratie stoornissen, duizeligheid en misselijkheid. Soms zijn er ook uitstraling in de zenuwen naar de armen. Een whiplash kan langdurige klachten met zich mee brengen maar meestal verloopt het herstel voorspoedig door een door de fysiotherapeut opgesteld programma aan oefeningen.

Artrose

Artrose

Artrose of wel slijtage van de nekwervels is een veelvoorkomende klacht waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewrichten (langzaam) achteruit gaat en op den duur zelfs helemaal kan verdwijnen. Door deze slijtage van de nekwervels wordt het bewegen van de nek bemoeilijkt waardoor u soms niet meer goed kan omkijken of opkijken.

Nekklachten door nekhernia

Nekklachten door nekhernia

Een wervelkolom bestaande uit wervels en tussenwervels wordt bijeengehouden door banden, spieren en pezen. Door onbekende oorzaak kan een uitstulping van een tussenwervelschijf ontstaan. Dit noemen we een hernia. De hernia kan op een zenuwbaan drukken en deze irriteren. Meestal zit de hernia onder in de rug met pijn die kan doortrekken naar het onderbeen, soms zelfs naar de voet. Bepaalde houdingen of bewegingen ook bij sporten, maar ook hoesten, niezen of persen, kunnen de uitstralende pijn versterken. Soms is er krachtverlies in het been of een gevoel alsof het been slaapt.

Advies

Advies

Onze fysiotherapeuten bij SMC Sparta Rotterdam zullen u advies geven over wat de beste oplossing is in uw situatie.