Lage rug

De rug is een belangrijk en gevoelig deel van het lichaam bestaande uit vierentwintig wervels die met elkaar verbonden zijn door gewrichten en tussenwervels die samen de wervelkolom vormen. Bij sporten, vertillen of een slechte houding kan de beweeglijkheid van de schakels verminderen waardoor u pijn in uw rug krijgt. Lage rug wordt gekenmerkt door pijnlijke steken laag in uw rug, meestal aan één zijde doorlopend tot half over de bil. Het is belangrijk dat u niet te lang één houding aanhoudt, maar juist regelmatig staan, zitten en liggen met elkaar afwisselt.

Bij SMC Sparta Rotterdam wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van uw lage rugklachten. Op basis daarvan wordt er een behandelprogramma opgesteld door de fysiotherpeut.

Heeft u last van uw lage rug?
mailMail onze expert voor een afspraak
telBel: 010 8909256

Meest voorkomende lage rugklachten:

Lage rugklachten

Lage rugklachten

De meest bekende vorm van lage rugklachten is acute lumbago, ook wel bekend als spit. Deze pijn ontstaat plotseling na een verkeerde beweging, stress, langdurige eenzijdige belasting, zoals lang zitten of door een plotse snelle of zware beweging zoals iets optillen of draaien. Vaak kun je na dit moment moeilijk weer opstaan. De oorzaak van deze acute rugklachten zijn scheurtjes in de tussenwervelschijf.

De pijn kan ook verder uitstralen naar één of beide benen, maar gaat meestal niet verder dan de knie.

Hernia

Hernia

Een wervelkolom bestaande uit wervels en tussenwervels wordt bijeengehouden door banden, spieren en pezen. Door onbekende oorzaak kan een uitstulping van een tussenwervelschijf ontstaan. Dit noemen we een hernia. De hernia kan op een zenuwbaan drukken en deze irriteren. Meestal zit de hernia in de lage rug met pijn die kan doortrekken naar het onderbeen, soms zelfs naar de voet. Bepaalde houdingen of bewegingen, maar ook hoesten, niezen of persen, kunnen de uitstralende pijn versterken. Soms is er krachtverlies in het been of een gevoel alsof het been slaapt.

Stenotische klachten

Stenotische klachten/ vernauwing van ruggenmergkanaal

De lumbale kanaalstenose of vernauwing van het ruggenmergkanaal is een aandoening die vaker bij oudere mensen voorkomt. Door de vernauwing gaat de doorstroming in de zenuwstructuren niet goed. Hierbij voelt u pijn in de lage rug met uitstraling naar de benen. Typisch voor deze klachten is dat ze optreden bij het lopen en bij het stilstaan waarbij de pijn in de rug en mogelijk ook in de benen erger wordt. De benen tintelen en voelen slap aan. Bij het zitten of voorover bukken verdwijnen deze klachten als gevolg van dat het wervelkanaal zich weer kan openen.

Bechterew, Scheuerman en scoliose

Bechterew, Scheuerman en scoliose

Dit zijn aandoeningen waarbij de wervelkolom vergroeid is waardoor bewegingsbeperktheid ontstaat. Vooral bij sporten is dit erg hinderlijk.

Bij Scheuerman heeft de rug een abnormale kromming (kyfose) en wijken de ruggenwervels af. De ziekte van Scheuerman kan behandeld worden met fysiotherapie, een brace of bij ernstige klachten met een operatie.

Bechterew is een reumatische aandoening van de gewrichten, het bekken en de wervelkolom. Pijn en stijfheid zijn de meest voorkomende klachten met name ’s ochtends of na lang in dezelfde houding te hebben gezeten. De pijn kan uitstralen naar de armen, benen, borstkas of het gezicht. Bechterew is niet te genezen, maar voldoende beweging en fysiotherapie zorgen voor een betere doorbloeding en een actieve houding die de druk op de wervelkolom vermindert.

Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom en de rug. Bij een functionele scoliose is een verkeerde houding vaak de boosdoener van de verkromming. In de meeste gevallen is dit te corrigeren. Ook wanneer het ene been langer is dan het andere been kan er functionele scoliose optreden. We spreken van structurele scoliose als het niet volledig corrigeerbaar is. De oorzaak van scoliose in vaak niet bekend, maar wel is er sprake van een zekere erfelijkheid. Kinderen van een moeder met scoliose, lopen zelf ook meer kans op scoliose. Net als Bechterew is scoliose niet te genezen, maar met de juiste oefentherapie kan SMC Amsterdam u wel helpen een goede lichaamshouding te ontwikkelen en de spieren sterk te houden. Als fysiotherapie en een brace niet voldoende hulp bieden, kan de rug ook recht gezet worden aan de hand van een operatie.

ADVIES

ADVIES

Onze fysiotherapeuten bij SMC Sparta Rotterdam zullen u advies geven over wat de beste oplossing is in uw situatie.