Knie

Knieklachten komen veel voor, de knie is het meest behandelde gewricht bij SMC Sparta Rotterdam. Niet zo heel vreemd, want de knie is het gewricht dat ons hele gewicht draagt bij het lopen. Bovendien is de knie een scharniergewricht met bewegende onderdelen (o.a. de binnen- en buitenmeniscus plus de voorste en achterste kruisband). Bij sporten als tennis, voetbal en hockey komen er veel draaimomenten voor en is er een hoger risico op blessures.

In het kniegewricht komen twee botten bij elkaar, het scheenbeen en het dijbeen. Aan de uiteinden van die botten zit een laag kraakbeen, zodat de knie soepel kan bewegen. Vooral op jonge leeftijd komen meniscus- en kruisband letsel vaak voor, op oudere leeftijd is slijtage veelal de oorzaak van de klachten.
Door de pijn bij het lopen zijn knieklachten erg invaliderend.

Het SMC Sparta Rotterdam werkt samen met het Erasmus MC. Onze behandelprotocollen voor de knie zijn samen met het Erasmus MC opgezet. Hierdoor hebben onze fysiotherapeuten korte lijnen met de orthopeed in het ziekenhuis.

HEEFT U KNIEKLACHTEN?
mailMail onze expert voor een afspraak
telBel : 010 8909256

MEEST VOORKOMENDE KNIEKLACHTEN:

SPIER- EN PEESBLESSURES

SPIER- EN PEESBLESSURES (HARDLOPERS KNIE / SPRINGERS KNEE)

Een veel voorkomende blessure is een overbelasting van de pees die over de knieschijf heenloopt en aan het onderbeen aanhecht. De blessure komt het meest voor bij sporters die veel springen, vandaar dat deze blessure ook wel ‘springersknie’ of ‘jumpers knee’ wordt genoemd. U voelt dan een zeurderige pijn in de knie. Het is belangrijk om niet te lang met deze blessure rond te lopen, want bij doortrainen en negeren van de blessure, kunnen er ernstige en langdurige klachten ontstaan.

MENISCUS BESCHADIGING

MENISCUS BESCHADIGING

Een scheur in de binnenmeniscus geeft pijn aan de binnenzijde van de knie. Een scheur in de buitenmeniscus geeft pijn aan de buitenzijde van de knie. Vaak is de knie gezwollen door een vochtophoping (hydrops) en soms lukt het niet meer om het been geheel te strekken, de knie zit dan ‘op slot’. Als de knie verdraaid is en pijn doet, hoeft dit niet te betekenen dat de meniscus beschadigd is. In veel gevallen is er sprake van een verstuiking (distorsie) van de knie.

KRUISBAND BESCHADIGING EN KNIEKLACHTEN

KRUISBAND BESCHADIGING EN KNIEKLACHTEN

De voorste kruisband is een stevige band in het centrum van de knie waarvan het ene uiteinde aan het bovenbeen en het andere uiteinde aan het onderbeen vastzit. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen naar voren verschuift. Een kapotte voorste kruisband kan ontstaan tijdens het sporten of bij een ongeval, er ontstaat dan een dwarse scheur in de kruisband. Hierbij kunt u een knappend gevoel ervaren. Uw knie kan niet meer worden gestrekt en u kunt nauwelijks meer lopen. Normaal gesproken kan sprake zijn van een gezwollen knie, pijn of instabiliteit klachten. 

KRAAKBEEN BESCHADIGING

KRAAKBEEN BESCHADIGING

Een kraakbeenbeschadiging ontstaat vaak door sportblessures. Tijdens het bewegen komt er veel druk op het kniegewricht te staan. Een beschadiging kan al worden veroorzaakt door een verdraaiing van de knie of een val tijdens bijvoorbeeld een potje tennis of voetbal. Klachten die kunnen optreden zijn onder andere pijn, zwelling, gevoel van instabiliteit, slotklachten en het horen kraken van de knie. Het is belangrijk om tijdig een fysiotherapeut te raadplegen, want kraakbeenletsel dat niet behandeld wordt heeft een grote kans om zich uit te breiden. 

ATROSE / SLIJTAGE EN KNIEKLACHTEN

ATROSE / SLIJTAGE EN KNIEKLACHTEN

Knie artrose is een veelvoorkomende vorm van artrose en komt voornamelijk voor bij mensen boven de vijftig jaar. Kenmerkend voor artrose is dat de hoogte van de kraakbeen laag afneemt en het gewricht meer op elkaar komt te zitten. Artrose van het kniegewricht wordt ook wel gonartrose genoemd.

KIJKOPERATIE

KIJKOPERATIE

De meest voorkomende reden voor een kijkoperatie is een scheur in de meniscus. Tijdens de kijkoperatie wordt het kapotte stukje van de meniscus weggehaald. Het deel dat nog goed is wordt intact gelaten, omdat verwijderen van de hele meniscus tot vervroegde slijtage van het gewrichtskraakbeen (artrose) leidt. Na de operatie is het raadzaam weer terug bij de fysiotherapeut in behandeling te gaan.

ADVIES

ADVIES

Onze fysiotherapeuten bij SMC Sparta Rotterdam zullen u advies geven over wat de beste oplossing is in uw situatie