Heupklachten

Heupklachten komen vaak voor, omdat de heupen bij vrijwel alle bewegingen die u maakt worden gebruikt. Heuppijn, ook wel coxalgie genoemd, kan voorkomen in de lies, buitenzijde van de heup of in de bil. Soms is er ook sprake van lage rugklachten. De pijn kan ontstaan door een val, overbelasting of tijdens sporten zoals hardlopen, tennis of explosieve sporten als voetbal en hockey, maar ook krachtsporten als turnen en dansen.

Het heupgewricht is een kogelgewricht. Dat houdt in dat het ene gewrichtsvlak de vorm heeft van een kogel (kop) en het andere de vorm van een kom. Dit gewricht vormt de verbinding tussen het dijbeen en het bekken. De heup is het grootste kogelgewricht van ons lichaam. Pijn in de heupen kan verschillende oorzaken hebben. Bij SMC Amsterdam wordt u onderzocht en wordt er een behandelprogramma opgesteld door de fysiotherapeut. 

Heeft u last van uw heup?
mailMail onze expert voor een afspraak
telBel vrijblijvend: 020 6627244

MEEST VOORKOMENDE HEUPKLACHTEN: 

Slijmbeursontsteking

Slijmbeursontsteking

De slijmbeurs in uw heup is een soort kussentje tussen de aanhechting van pees en bot. Het zorgt ervoor dat u uw heupgewricht zonder wrijving kunt bewegen en werkt als een soort van stootkussen. Op het moment dat deze slijmbeurzen ontsteken, dan spreken we van slijmbeursontsteking. Hierdoor ontstaat een stekende pijn in uw heup waardoor het bewegen ervan minder soepel gaat.

Een slijmbeursontsteking in de heup ontstaat vaak door tillen, duwen, trekken of boven de macht werken. De slijmbeurzen in je heupen kunnen ook worden overbelast als je zwaar lichamelijk werk doet zoals bouwwerkzaamheden. Bij het SMC Amsterdam worden veel sporters met een slijmbeursontsteking behandeld. Vooral hardlopers, tennissers of explosieve sporters zoals voetballers en hockeyers zijn hier extra gevoelig voor.

Coxartrose / Heup Slijtage

Coxartrose / Heup Slijtage

Coxartrose is artrose van het heupgewricht, oftewel: slijtage van het kraakbeen. De kwaliteit en dikte van het kraakbeen gaan langzaam maar zeker achteruit, waardoor de boteinden niet meer soepel kunnen bewegen en het gewricht dichter op elkaar komt te zitten. In plaats van het kraakbeen, moet het bot de krachten nu opvangen. Deze slijtage van het kraakbeen kan pijn en stijfheid veroorzaken, vooral bij het opstaan uit bed of van een stoel, het instappen van een auto of na het sporten.

Bij artrose is het belangrijk voldoende te blijven bewegen, maar overbelasting te voorkomen. In de meeste gevallen kunnen oefeningen bij onze fysiotherapeuten de klachten verminderen. Als medicijnen en fysiotherapie niet helpen, dan kan artrose bij ernstige klachten leiden tot een operatie waarbij de heup wordt vervangen door een kunstgewricht.

Dysplasie

Dysplasie

Bij heupdysplasie is de verhouding tussen kop en kom verstoord. De kom is niet diep genoeg, waardoor de kop kan verschuiven in de kom. In sommige gevallen zit de heupkop helemaal niet meer in de kom (heupluxatie). Als de heupkop niet stabiel in de kom zit, krijgt het gewricht ook niet de kans om zich goed te ontwikkelen.

Dit geeft stabiliteitsklachten, pijnklachten en bewegingsbeperkingen waardoor sporten niet goed gaat. Als het gewricht niet op tijd hersteld wordt, kan dit leiden tot artrose.
Heupdysplasie komt bij ongeveer 1 a 2% van de kinderen voor en is daarmee één van de meest voorkomende ontwikkelingsstoornissen.

De oorzaak van heupdysplasie is niet precies bekend. Waarschijnlijk is het een combinatie van slapte van de banden en positie van de heup in de baarmoeder en na de geboorte. Ook spelen erfelijke factoren een rol, want kinderen van wie de ouders, broer of zus heupdysplasie hebben, hebben een vijf keer grotere kans dan normaal op dysplasie.

Liespijn

Liespijn

Liespijn is een veel voorkomende klacht bij sporters waarbij er pijn wordt gevoeld aan de binnenzijde van de heupregio met uitstralingen naar de schaamstreek. De oorzaak van pijn in de lies is moeilijk te achterhalen omdat er vaak twee of meer aandoeningen tegelijk aanwezig zijn. (*deze zin anders, We hebben juist veel ervaring in het onderzoeken en behandelen van liesklachten vanwege onze ervaring in de topsport. Onderzoek naar de oorzaak is een belangrijk onderdeel en er zijn verschillende behandel mogelijkheden om snel terug te keren naar uw sport.)  De meest voorkomende oorzaak van liespijn is overbelasting van de adductoren. Dit zijn de spieren die aanhechten op het schaambeen en verlopen aan de binnenzijde van het bovenbeen. Liespijn kan acuut ontstaan, zoals tijdens een voetbalwedstrijd, maar ook heel geleidelijk en daardoor chronisch.

Advies

Advies

Onze fysiotherapeuten bij SMC Sparta Rotterdam zullen u advies geven over wat de beste oplossing is in uw situatie.