Hand

Het is bijna overbodig te zeggen dat de hand een heel erg bewegelijk onderdeel van het lichaam is dat we constant gebruiken en dus gemakkelijk handklachten kunnen optreden. Zowel bij dagelijkse handelingen als bij het sporten.

De hand is een complex mechanisme dat bestaat uit drie delen: de pols, de middenhandsbeentjes en de vingers. Met onze handen en vingers maken we veel bewegingen die worden aangestuurd vanuit de onderarm en spiertjes tussen de middenhandsbeentjes. Om deze gewrichten gecoördineerd en krachtig te laten bewegen, bevat de hand veel verschillende zenuwen, banden en spieren.

Handklachten kunnen oorzaken uit verschillende hoeken hebben, beknelling, een ongeluk met een breuk tot gevolg, verkeerde houding of overbelasting door herhaaldelijk dezelfde beweging te maken. Bij pijn of een aanhoudend tintelend gevoel in de hand is het belangrijk om contact op te nemen met het SMC Amsterdam. Onze fysiotherapeuten geven advies en stellen een passend behandelprogramma op.

Heeft u last uw hand of pols?
mailMail onze expert voor een afspraak
telBel vrijblijvend: 020 6627244

DE MEEST VOORKOMENDE HANDKLACHTEN:

Gebroken

Gebroken

Een gebroken hand of pols komt vaak voor bij een ongeluk waarbij u zich zelf heeft opgevangen met de handen. De pijn is heftig en er treedt zwelling, roodheid en warmte op. In gevallen is het polsgewricht vervormd. Waarschijnlijk bent u al voor onderzoek naar het ziekenhuis geweest. Bij het SMC Amsterdam kunnen we een ondersteunend oefenprogramma opstellen zodat het herstel van uw hand sneller gaat.

Kans-klachten

Kans-klachten

KANS is de nieuwe naam voor wat we vroeger RSI noemde. Fysieke oorzaken ervan kunnen overbelasting zijn, een langdurige verkeerde houding of herhalende bewegingen.  Vaak voelt u dan een tinteling in de hand. Ook psychische oorzaken spelen een rol, bij een hoge werkdruk met veel stress is er een verhoogd risico op KANS. Rustmomenten voor zowel hand als pols zijn belangrijk bij voorkoming van KANS.

Artrose en handklachten

Artrose en handklachten

Artrose wordt ook wel gewrichtsslijtage genoemd en is niet te genezen.  De handen zijn één van de pijnpunten bij mensen met artrose. Wel kan deze pijn een heel stuk verminderd worden door fysiotherapie.

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

De carpale tunnel is de doorgang in de pols waar de mediane zenuw (nervus medianus) doorheen loopt naar de hand en vingers. Het syndroom ontstaat als de kleine handwortelbeentjes en de peesband niet meegeven waardoor de zenuw beklemd raakt en de tunnel vernauwd. Meestal is een dikker geworden peesband de oorzaak. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer iemand lange tijd achtereen buigende bewegingen met de pols maakt. Het syndroom is te herkennen aan  een tintelend of lichtprikkelend gevoel in de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. Ook kan een verdoofd gevoel in de vingertoppen ontstaan. Later veroorzaakt de toegenomen vernauwing een brandende en prikkende pijn in de hand.

Ziekte van de Quervain

Ziekte van de Quervain

Deze aandoening kenmerkt zich door een ontsteking en verdikking van het vlies dat de twee pezen van de duim bedekt. Deze aandoening komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijd van dertig tot vijftig jaar, en vrijwel altijd in de hand die het meeste wordt gebruikt. Meestal is het het gevolg van overbelasting of een contant herhaalde beweging van de pols, maar het kan ook komen door reuma of een klap de duim. Pijn en zwelling aan de rugkant van de duim zijn de meest voorkomende verschijnselen. De pijn neemt toe bij bewegingen waarbij de duim en pols betrokken zijn, zoals het pakken van voorwerpen. De pijn breidt zich uit van de duim naar de onderarm en soms ook naar de schouder. De ziekte van De Quervain komt veel voor bij metselaars, pianisten, vissers, timmerlieden, mensen die aan een lopende band werken of veel typen.

Contractuur van Dupuytren

Contractuur van Dupuytren

Een contractuur van Dupuytren is een aandoening waarbij het bindweefsel (weefsel onder de huid) van de handpalm en de vingers dikker en korter wordt. Dit leidt tot het samentrekken van de palm en de vingers. Het is te herkennen aan een kleine en pijnloze verdikking of bult in de handpalm. Naar verhouding komt het meestal voor bij oudere mannen. De oorzaak van de contractuur van Dupuytren is niet bekend

Skiduim

Skiduim

Als een skiër valt, dan probeert hij de val op te vangen met zijn skistokken, maar het gevolg is dat de ligamenten (banden) een grote klap te verduren krijgen, waardoor ze kunnen verrekken of scheuren. Het resultaat daarvan wordt een skiduim genoemd. Een skiduim kan extreme vormen aannemen, waarbij zelfs het gevoel in de hand kan afnemen. Als deze skiblessure niet wordt behandeld kan er instabiliteit of vroegtijdige artrose optreden.