Hamstringklachten

Hamstringklachten komen vaak voor. Een hamstringblessure is een scheur in één van de drie spieren die tot de hamstring behoren. Deze krachtige spiergroep loopt vanaf de zitbeenderen tot aan de achterzijde van het scheenbeen ter hoogte van de knie. Het is een belangrijke spier die het buigen van de knie mogelijk maakt en het ondersteunen van de heupbeweging in achterwaartse richting.

Door een verkeerde beweging kan één van de spieren van de hamstring inscheuren of verrekken. Acute hamstring blessures komen vaak voor bij sporten met een explosief karakter zoals voetbal en rugby. Meestal ontstaat de blessure tijdens een sprint. Denk maar eens aan voetballers die tijdens de wedstrijd ineens naar hun bovenbeen grijpen en verrekken van de pijn, of hardlopers die aanzetten voor een sprint. Er ontstaat dan een hevige pijn midden in de hamstring. Bij een hoge trap, een spagaat of een sliding kunt u uw hamstring ook verrekken. De pijn trekt dan meer richting uw bil. Een goede uitgebreide warming-up draagt bij aan minder risico op hamstring blessures.

Een paar dagen na het ontstaan van een hamstring blessure ontstaat vaak een blauwe plek. Het is verstandig om niet verder te blijven sporten. Wilt u zeker weten of uw hamstring geblesseerd is, dan kunt u contact opnemen met het SMC Amsterdam. Op basis van een onderzoek kan de fysiotherapeut een passend behandelprogramma opstellen.

Heeft uw hamstringklachten?
mailMail onze expert voor een afspraak
telBel vrijblijvend: 020 6627244
Verrekte Hamstring

Verrekte Hamstring

Veel hamstringklachten zijn verrekkingen. Deze spierbeschadigingen kunnen worden ingedeeld in drie gradaties, afhankelijk van de ernst:

1e graad: er is sprake van een verrekking met enkele gescheurde spiervezels. De pijnlijke plek is goed aan te wijzen, de spier voelt stijf aan, en er kan zwelling ontstaan. Na het sporten worden de klachten ernstiger.

2e graad: er is sprake van gescheurd spierweefsel. De plek die pijn doet is groter en er is moeilijk een plaats aan de wijzen die duidelijk pijn doet. Er kan direct of na een paar dagen sprake zijn van een bloeduitstorting of zwelling op de pijnlijke plek. Bewegen gaat moeilijk, en om het pijnlijke been te ontlasten zal u de knie minder vaak buigen.

3e graad: er is hier sprake van een volledige afgescheurde spier, iets dat overigens zelden voor komt. Het is te herkennen door een vormverandering van de spier. De spier zal omhoog schieten als een elastiek dat breekt.