Elleboog

De elleboog is het (zadel) gewricht dat één bot in de bovenarm met twee botten in de onderarm verbindt. Een bewegelijk deel van onze arm, want behalve de buigende beweging kan de elleboog ook draaien.

Pijn aan de elleboog kan verschillende oorzaken hebben. Een bekende sportblessure is de tenniselleboog die bij het slaan van de backand kan ontstaan. Ook bovenhandse sporten als honkbal (werpers), basketbal en handbal kunnen klachten geven door een verkeerde werptechniek.

Wanneer u elleboogklachten heeft, is het belangrijk om toch uw arm voorzichtig te blijven bewegen. Bij SMC Sparta Rotterdam stellen de fysiotherapeuten een behandeling op die de pijn in de elleboog verhelpt of vermindert.

Heeft u last van uw elleboog?
mailMail onze expert voor een afspraak
telBel: 010 8909256

MEEST VOORKOMENDE ELLEBOOGKLACHTEN:

kans-klachten

KANS (KLACHTEN VAN DE ARM, NEK EN SCHOUDER)

KANS is de nieuwe naam voor wat we vroeger RSI noemde. Fysieke oorzaken ervan kunnen overbelasting zijn, een langdurige verkeerde houding of herhalende bewegingen. Maar ook psychische oorzaken spelen een rol, bij een hoge werkdruk met veel stress is er een verhoogd risico op KANS.

KANS klachten worden opgedeeld in ‘specifieke’ en ‘aspecifieke’ klachten:

Specifieke KANS klachten

Dit zijn aandoeningen waarbij een duidelijke medische diagnose gesteld kan worden die de klachten veroorzaakt, bijvoorbeeld door een tenniselleboog of het Carpaal Tunnel Syndroom.

Aspecifieke KANS klachten

Veelvoorkomend zijn klachten in de nek, schouders of arm, waarbij geen medisch aantoonbare afwijking is geconstateerd. De oorzaak kan liggen in fysieke belasting, denk aan herhalende bewegingen, statische bewegingen of een verkeerde houding. Ook de omgeving kan een grote rol spelen zoals in het geval van stress bij een hoge werkdruk. Klachten die kunnen optreden bij aspecifieke KANS zijn pijn en stijfheid in de spieren van onderarmen, polsen of handen, een uitstralende pijn in de arm, nek en schouder, tintelingen in de handen of vingers en een moe gevoel in de armen.

SLIJMBEURSONTSTEKING

SLIJMBEURSONTSTEKING

Als de slijmbeurs ontstoken is spreken we van een slijmbeursontsteking, of bursitis olecrani. Een slijmbeurs is een zakje met vocht dat zich tussen de botten, pezen of gewrichten bevindt. Het werkt eigenlijk als een soort van stootkussen dat de klappen opvangt. De slijmbeurs zit aan de achterkant van het ellebooggewricht en beschermt tegen stoten en veel leunen op de ellenboog. Omdat veel studenten tijdens het studeren veel op hun ellebogen leunen wordt de slijmbeursontsteking ook wel ‘studentenelleboog’ genoemd. Bij een slijmbeursontsteking kan het bewegen van de elleboog bemoeilijkt worden en kan de huid wat roder zijn en warm aanvoelen.

TENNISARM

TENNISARM

De tennisarm (epicondilitis lateralis) is een veelvoorkomende aandoening waarbij u pijn aan de buitenkant van uw elleboog voelt. Het is een niet bacteriële peesontsteking in het gebied van de elleboog. Soms straalt deze pijn door naar de onderarm, pols en hand. Hoewel de naam ‘tennisarm’ anders doet vermoeden, betekent het niet dat niet-tennissers deze aandoening niet kunnen krijgen. Slechts een klein deel van de mensen met een tennisarm tennist ook daadwerkelijk en loopt de tennisarm vaak op bij het slaan van een backand.

GOLFARM

GOLFARM

Ook de naam’ golfarm’ (epicondilitis medialis) is enigszins misleidend, want deze aandoening ontstaat niet altijd op de golfbaan. Het ontstaat bijvoorbeeld als u met uw pols voortdurend dezelfde beweging maakt of door plotselinge zware belasting van spieren die niet warm zijn, bijvoorbeeld bij golfen zonder een goede warming-up. Bij een golfarm is de plek geïrriteerd waar de onderarmspieren aan uw elleboog vastzitten. Wanneer u uw hand dichtknijpt en een vuist maakt, uw pols naar voren buigt of uw onderarm naar binnen draait, doet de elleboog pijn.

ELLEBOOGFRACTUUR

ELLEBOOGFRACTUUR

Bij een ongeval, zoals het van uw fiets of trap af vallen, kan u uw elleboog breken. We spreken dan van een elleboogfractuur. Uw elleboog doet dan veel pijn, is nauwelijks te bewegen en zwelt op. Er kan sprake zijn van een open wond op de plaats waar het bot gebroken is, als er sprake is van verschuiving van botfragmenten, kan uw arm er vervormd uitzien.

ADVIES

ADVIES

Onze fysiotherapeuten bij SMC Sparta Rotterdam geven advies over wat de beste oplossing is in uw situatie.