De buik (wand) wordt gevormd door de huid, spieren, vetweefsel, peesbladen en buikvlies. Pijn in de buik kan behalve door aandoeningen van de inwendige organen ook door blessures van de buikwand worden veroorzaakt, zoals spierpijn of een verrekking of scheuring van de buikspieren. Vaak is een plotselinge beweging bij explosieve aanspanningsmomenten van de buikspieren de oorzaak, zoals bij een sprintje trekken tijdens hardlopen of tennissen. Ook plotselinge draaibewegingen van het lichaam, tijdens voetbal bijvoorbeeld, kunnen leiden tot langdurige buikpijn. Uitglijders en valpartijen kunnen ook beschadigingen veroorzaken.
Meest voorkomende buik(spier)klachten:
Spierpijn
Spierpijn wordt veroorzaakt door de rechte buikspieren rondom de navel, die als functie hebben de romp te buigen. Als de pijn meer aan de zijkant van de buik voelbaar is, dan zijn het de schuine buikspieren die beschadigd zijn. Vooral na krachttraining of veel buikspieroefeningen kunt u de volgende dag flink wat spierpijn voelen. Meestal verdwijnt de pijn na een aantal dagen vanzelf. Als dit niet het geval is kunt u het beste contact opnemen met onze fysiotherapeuten.
Verrekking of gescheurde spier
Plotselinge draaibewegingen of explosieve aanspanning van de buikspieren kunnen de oorzaak zijn van een spierverrekking of scheur. Dit gebeurt vaak tijdens het sporten. Denk maar eens aan het slaan van een service tijdens tennis. Als u de bal opgooit komen de buikspieren onder grote spanning te staan en op het moment dat u de bal slaat, trekken de buikspieren krachtig samen. Maar ook draaien en gelijktijdig een bal weg trappen, zoals bij voetbal, kan de boosdoener zijn.
Bij een verrekte of gescheurde spier is het belangrijk eerst rust te nemen en pas daarna weer geleidelijk en voorzichtig te beginnen met sporten.